Innehåll

Sveriges mästerkock är det omåttligt populära TV-programmet som visats på TV 4 i över tio år. TV-tittarna får följa amatörkockar tävla mot varandra i olika moment som bestäms av juryn. 

Juryn är de som beslutar om vilka kockar som går vidare. Juryn består av kända kockar och några av de som har varit i juryn för Sveriges mästerkock är Leif Mannerström, Markus Aujalay, Per Morberg och Tom Sjöstedt.

Vad vinner man då i Sveriges mästerkock? Vinnaren får ett kokbokskontrakt och 250 000 kr (2021). Upplägget på kokboken som vinnaren tänkt skriva presenteras i finalavsnittet och den som vinner får sedan sätta igång med förverkligandet av sin första kokbok. Ofta blir vinnarens kokbok en riktig bästsäljare då de blivit väldigt uppskattade hos tv-tittarna.

Här kan ni se en sammanställning på alla kokböcker från vinnarna av sveriges mästerkock genom åren.

Men det är inte bara vinnarna av Sveriges Mästerkock som får skriva kokböcker. Många deltagare blir mer populära hos tittarna än hos juryn och kan efter programmet fortsätta med en karriär inom matlagning.

Det finns flera exempel på deltagare som inte vunnit Sveriges mästerkock men som verkligen gått hem hos svenska folket och fortsatt att synas i matsammanhang. Jessica Frej, Filip Poon, och Wichudaporn Chaiyasaeng är några av deltagarna som inte vunnit men släppt kokböcker.