Nazuk Turdieva är en 29-årig svetsare från Boden som synts i TV-rutan redan 2021 i SVT:s mattävling "Bäst i köket" tillsammans med sin familj. I år 2023 deltar hon också i TV4:s "Sveriges mästerkock" där hon har imponerat på juryn med sina kulinariska kunskaper och kreativa rätter.

Nazuk berättade att det krävdes lite övertalning för henne att söka till "Sveriges mästerkock", men till slut kände hon att livet är för kort för att inte ta chansen att visa upp sin passion för matlagning. Hon imponerade på juryn i kvalet med sina uiguriska anrättningar och tog sig vidare till Topp-12 där hon under säsongens första deltävling serverade en norrländsk rätt med renfilé, blåbärssås och picklade kantareller.

Nazuk berättade att hon ville visa sin norrländska sida och att det var därför hon valde ren som huvudingrediens. Trots att hon tidigare har visat upp uigurisk mat, kände hon att det var viktigt att också visa sin svenska bakgrund och därmed valde hon att laga en norrländsk rätt.

Utöver sin heltidsanställning som svetsare driver Nazuk också en cateringfirma på sidan om. Hon drömmer om att arbeta med mat på heltid, men att driva en restaurang är inte intressant för henne.

Nu står hon kvar som en av två finalister i sveriges mästerkock.

Nazuk Turdieva's kokbok Nazuks goda - Vinnare av Sveriges mästerkock 2023