
Senast uppdaterad: 05 augusti 2022
Publicerad: 26 februari 2022
Om du letar efter den bästa kokboken för att hjälpa dig med din matlagning under 2022 har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln guidar vi dig genom populära och nya kokböcker som har släppts eller kommer att släppas i år. Vi listar våra favoriter som vi tycker är värda att köpa. Oavsett om du letar efter en kokbok fylld av klassiska recept eller något mer experimentellt så finns det något för dig!
Det släpps omkring 300 kokböcker per år i Sverige så det är inte helt lätt att navigera runt bland alla nya och bra kokböcker som släppts. Här försöker vi hjälpa dig genom att tipsa om våra favoriter bland alla nya kokböcker som släppts 2022.
Listan uppdateras löpande under året efterhand som nya böcker ges ut. Tipsen är uppdelade i två olika sektioner. En sektion med de bästa nya vegetariska kokböckerna 2022 och en med de bästa kokböckerna med blandad mat.
Missa inte heller vår topplista över de kokböcker som säljer bäst just nu.
De bästa nya kokböckerna 2022
2022 bjuder på många fina släpp och bland annat så släpper stjärnkocken Mathias Dahlgren en kokbok i år.

Ett bord, flera smaker - Vinnare av Sveriges mästerkock 2022
Tittarfavoriten från sveriges mästerkock Adam Thulins kokbok. Adam var den som till slut stod som segrare av Sveriges Mästerkock 2022 och släppte denna spännande och populära kokbok i samband med segern. Adam är en riktig matlagningstalang så den här boken kommer garanterat att ge dig mängder av inspiration och nytänk i köket.
Utdrag från bokens baksida:
”Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet. Andra viktiga punkter för mig och min matlagning är att:
• det ska vara enkelt (de flesta recept har färre än tio ingredienser)
• det ska vara prestigelöst (vill du ta en genväg – fine, det kan bli jättegott ändå!)
• det ska vara lättillgängligt (alla råvaror går att köpa i Katrineholm så du kan säkert också hitta dem!)."


100 små rätter - Klara Ingemyr
Från skaparen av instagramkontot 1000smaratter - Klara Ingemyr kommer här en kokbok som fokuserar på härliga smårätter. Perfekt kokbok för dig som vi ha inspiration till festliga måltider.
Bokens beskrivning
100 små rätter vänder sig till dig som älskar att äta länge, mycket och brett. Recepten passar för alla tillfällen, lathetsgrader och preferenser, och fördelen är att du kan kombinera dem precis hur du vill och få till en riktig pangmiddag.
Boken är uppdelad i kategorier och färger som hjälper dig att hitta rätt bland smaker och stilar. Är du sugen på krispighet och citrus? Då är de lila recepten något för dig. Är du sugen på värmande umami och hetta? Då passar de rosa recepten perfekt. Här finns något för alla. Läs, laga och njut!


För gott! - Astrid Nordin
Astrid Nordin är en av Sveriges största matinfluencers som till vardags bjuder hennes följare på massor av matinspiration på instagram och tiktok.
I Astrid Nordins första kokbok så har hon valt ut sina absolut bästa recept för att inspirera till roligare vardagsrätter. Det ska vara lättlagat men gott.
I den här kokboken trängs efterrätter, varmrätter, förrätter och allt däremellan. Det är matglädje och inspiration på hög nivå, sött, salt, kryddigt och nästan FÖR gott!


Ägg
Inte behövs det väl en kokbok om ägg? Jo det tyckte Tove Nilsson och det är fantastiska rätter som hon bjuder på i denna kokbok. En bok som passar perfekt till den som vill ta sin matlagning till en ny nivå.
Utdrag från bokens baksida
Det finns inget som är så gott som eggs benedict – frasig brioche, perfekt pocherat ägg som toppas med smörig hollandaise. Eller att lyckas med sin omelett enligt klassiskt franskt manér, fast och slät på ytan utan färg och saftigt krämig inuti.
Det här är boken om ägg. Ägg har en betydande roll i många av de godaste rätterna som finns – egg noodles, shakshuka, huevos rancheros, pickled eggs, Scotch egg, egg pizza, solöga, Pelle Janzon, tea eggs och egg custard. Med rätter som dessa kan man, om man vill, äta ägg till varje måltid. Och det vill man. Och hur får man ett perfekt kokt ägg med en krämig gula, vilken är den ultimata tiden och temperaturen? Hur går det till när ägget koagulerar och vad händer när man vispar en majonnäs? I boken hittar du även rätt teknik och fakta för att lyckas med allt från kokt och pocherat ägg till 63-gradigt ägg och japansk omelett.


Mat i sommartid
I den här kokboken så fokuserar Mathias precis som det låter på sommaren och mat som passar då. Det är fokus på råvaror som är i säsong och rätter som passar i semestertider. Det är också rätter och råvaror som är rätt för tiden precis före och efter sommaren. Helt enkelt en bra kokbok för den varmare delen av året.
Utdrag från bokens baksida:
I hyllade kocken Mathias Dahlgrens nya kokbok är det fullt fokus på den ljusa tiden av året. Semesterfrukosten, brygglunchen, drinkarna med tilltugg, grillmiddagar och fester under ljumma sommarkvällar, midsommar- och kräftkalas, det hembakade, sommarens bär, skörde- och svampfester och odlandet.
Men boken spänner över en längre tid än bara sommaren – från dagen efter Valborg när brasan har slocknat och knopparna brister på björken, till när kvällarna börjar mörkna igen och båten måste upp ur sjön. Det är den tiden då det börjar bli dags att tända i brasan, dra på sig raggsockorna och njuta av en kantarelltoast och ett glas rött. Men innan dess, se först till att njuta av allt det goda som sommarköket och ljuset bjuder på!


Thai på 30 minuter
Tittarfavoriten från Sveriges mästerkock Wichudaporn Chaiyasaeng ger ut sin andra kokbok i år. Precis som namnet antyder så är det thaimat som går snabbt att laga.
Utdrag från bokens baksida:
Thailand är ju känt för sin fantastiska mat, men är den inte krånglig att laga själv? Svaret är: Nej, inte alls! Det går fort, det är enkelt, och resultatet blir underbart gott. Wichudaporn Chaiyasaeng ger i sin andra kokbok nycklarna till hur du snabbt lagar till din egen thaimat utan krångel. Det enda du behöver göra är att köpa några extra ingredienser från den asiatiska hyllan i matbutiken, sen är du redo att sätta igång. Thai på 30 minuter innehåller recept både till vardagsmiddagen, helgens bjudmiddag och en massa smårätter som är goda att servera antingen många tillsammans som en bufféhuvudrätt, eller som tillbehör.


Au Pif! - Emma Hamberg
Från Emma Hamberg som är mest känd som romanförfattare kommer här en härlig kokbok som fokuserar på det Franska köket. I boken så lär du dig bland annat hur du njuter av mat precis som i Frankrike utan att nödvändigtvis vara i Frankrike.
Utdrag från bokens beskrivning:
Om du hängivet och ogenerat ägnar dig åt livsnjuteri tillsammans med andra lever du inte bara roligare, utan även längre!
Enligt den tesen har Emma Hamberg skapat en högst personlig kokbok som är generös, klacksparkig – och fransk ut i fingerspetsarna.
”Man kan så lätt få för sig att fransk matlagning är svår. Något för de utvalda med höga vita kockmössor, silverkupor som lyfts under trumvirvlar och såser som bara får sjuda, aldrig koka. Fel, fel, fel! Fransk matlagning är egentligen väldigt lätt, det handlar bara om tid och väldigt mycket smör. Tid och smör finns i Provence, men det finns precis lika mycket smör och tid i den lilla svenska förortsettan, i faluröda torpet på landet, i radhusköket eller var du än är. Du ska inte vara ett dugg rädd, du ska bara ha tillräckligt med smör hemma, och följa recepten lite Au pif!


Mathias Dahlgren : hemkunskap
Det första av Mathias Dahlgrens två släpp är en kokbok som kan ses lite som en bibel för hemmakocken. Boken är fylld med recept som passar både till vardags och till fest. Dessutom så bjuder han på en hel del praktiska tips kring matlagning i hemmet. Det här är en nyutgåva på kokboken som släpptes första gången 2016.
Utdrag från bokens baksida:
Glöm skolans lektioner i hemkunskap! Lär dig Mathias Dahlgrens hemkunskap för vuxna och matlagningen blir roligare, enklare - och din mat blir godare. Mathias Dahlgren är stjärnkocken som gjort sig ett namn för sina raffinerat enkla rätter i fine dining-miljö. Men han har också en stadig slev i vardagskastrullen. Han vet vad som fungerar att laga hemma, vilka tekniker man ska använda, hur man planerar, förbereder, kombinerar, smaksätter och lagar smarta rätter med schysta råvaror och en och annan himmelsk soppa på spik.
I Mathias Dahlgren: Hemkunskap tar stjärnkocken ett större grepp om köket och hur vi bäst arbetar i det. I bokens tre huvudkapitel - 20 minuter, 40 minuter och 120 minuter eller mer - står 20 minuter för det snabba men välkomponerade, 40 minuter för middagar med enkel dessert att göra de dagar det finns lite mer tid och 120 minuter eller mer för basrecepten och långkoken som ger grunden till en stressfri vardag vid spisen.

De bästa nya vegetariska kokböckerna 2022
Vegetarisk och vegansk matlagning blir allt populärare och utvecklingen av fantastiska recept går snabbare här än i någon annan kategori. I år så släpper bland annat den populäre bloggaren Gustav Johansson två stycken kokböcker, en nyutgåva och ett nytt släpp. Nedan så blandar vi både veganska och vegetariska kokböcker.

Vegansk hemkunskap
Om du kanske är sugen på att börja äta mer grönt och klimatsmart men inte riktigt kommit igång så är detta en bra kokbok. Gustav går igenom grunderna i vegomatlagning och gör det med lättlagade recept.
Utdrag från bokens baksida:
Gustav Johansson, som driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott”, berättar här om tekniker och råvaror och visar hur du kan använda dem på olika sätt. Recepten är enkla – de innehåller sällan fler än sju ingredienser och är klara på omkring 30 minuter – och precis som i Gustavs tidigare böcker är de förstås också jävligt goda. Oavsett om du är ny i köket, redan lagar veganskt men vill hitta nya genvägar eller har velat prova men tyckt att det verkar krångligt så finns det något för dig i ”Vegansk hemkunskap”.


Veganska klassiker
Precis som vi nämnde i inledningen så utvecklas vegoköket snabbt och med denna nyutgåvan av "Klassika rätter på veganskt vis" så får ni ta del av många goda gamla och framtida klassiker.
Utdrag från bokens baksida:
Här bjuds det på veganska versioner av våra favoriträtter från hela världen. För är det inte det många av oss drömmer om? Att äta rätterna vi älskar och samtidigt kunna ta hänsyn till miljön och djuren.
Här har Gustav samlat sina bästa recept på allt från köttbullar, pasta pesto, fooled pork och fish ’n’ chips till tikka masala, thailändsk curry och bouillabaise. Du får också massor av smarta tips på hur du kommer igång med att laga vegomat, vad du kan använda för alternativa råvaror och framförallt hur du gör maten jävligt god.
