Dricka Champagne till mat - Vi tipsar om bästa matchningarna!

Dricka Champagne till mat - Vi tipsar om bästa matchningarna!
Senast uppdaterad: 19 september 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Champagne, denna ädla dryck som är så god och ger en extra känsla av lyx. Trots populariteten så dricks Champagne förvånansvärt sällan tillsammans med maträtter. Det vill vi ändra på! Här får ni tips på bra mat att kombinera med Champagne.

Champagne dricks ofta som välkomstdryck på fester och middagar men mer sällan parar man ihop det med huvudrätten eller förrätten. När det vankas mer traditionell mat så faller många tillbaka på rött eller vitt vin. 

Vi vill uppmuntra er till att prova kombinera mer mat med Champagne. Testa gärna hemma när lagar lite festligare helgrätter.

Om ni tycker det känns dumt att öppna en hel flaska champagne när ni bara är två som ska dela på flaskan så är ett tips att använda er av en champagneförslutare. Med en sådan så kan ni försluta champagneflaskan med bibehållen kvalite och inte vara oroliga för att innehållet blir dåligt med det samma. 

Vilken mat kan man matcha till Champagnen då?

Ett grundtips om du ska välja Champagne till maten är att rätten som ni ska äta bör vara salt, syrlig eller innehålla mycket fett. Champagnens naturliga toner är oftast syrliga och fruktiga vilket gör att den går utmärkt att kombinera med den här sortens rätter. Fisk och skaldjur är råvaror som passar väldigt bra att matcha med champagne.

Dock bör ni undvika att matcha maten med Champagne när ni ska äta en köttbit då den typen av rätt passar betydligt bättre med ett gott vin.

Några tips på fisk & skaldjursrätter att dricka Champagne till:

  • Skaldjursrätter som Toast Skagen 
  • Ostron
  • Sushi och sashimi
  • Grillad fisk som till exempel Lax eller röding
  • Musslor

Tänk på att försöka balansera champagnen med den rätt du ska laga. Om du serverar en lite tyngre rätt så välj en champagne med lite fylligare karaktär.

Fler rätter som fungerar väldigt bra till Champagne:

  • Pizza med löjrom och creme fraicé
  • Ost - Gärna en mjukare ost som till exempel: Mozzarella, Getost, Brie eller Ricotta
  • Friterad kyckling och fisk
  • Syrliga vegetariska rätter som till exempel Caprese

Vi hoppas att ni fått lite inspiration på maträtter där Champagnen kommer höja rätten ännu mer. Denna ädla och ofta dyra dryck gör inte alls bort sig vid matbordet! 

Tips på kokböcker för dig som vill lyxa till det lite extra:

Här tipsar vi om några kokböcker som har flera recept som passar utmärkt till Champagne. 

Mer läsning