Cajsa Warg är ett legendariskt namn när det kommer till matlagning och kokböcker. Det var kokboken "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimmer" som gavs ut första gången 1755 som gjorde henne till en av de som påverkat svensk husmanskost mest.

Boken benämns ibland bara som Cajsa Wargs kokbok och har getts ut i flertalet utgåvor sen den gavs ut första gången. Den senaste utgåvan är uppdelad i två volymer. 

Hon hette egentligen Anna Christina Warg men har senare blivit känd som Cajsa Warg. Warg var ogift och jobbade som hushållerska vilket inte var jättevanligt på den här tiden. Hennes titel var husmamsel och den titeln kan liknas vid nutidens köksmästare. Det var också det som möjliggjorde för Cajsa Warg att bli duktig i köket då hon lagade mat till rika personer. 

Cajsa Warg nämns i en dikt skriven av Carl Michael Bellman där han hyllar hennes kokkonst. I Cajsa Wargs kokböcker så skriver hon ofta: "man tagar, om man så hafva kan". Det är från Cajsa Wargs kokbok och det här citatet som man tror att det mer kända uttrycket "man tager vad man haver" har sitt ursprung.

Cajsa Warg föddes den 23:e Mars 1703 och dog den 5:e Februari 1769.

Cajsa Warg's kokbok Cajsa Wargs kokbok volym 1